5 SUPER AKTIVNOSTI ZA KVALITETNO PREŽIVET VIKEND Z OTROKI

5 SUPER AKTIVNOSTI ZA KVALITETNO PREŽIVET VIKEND Z OTROKI

Včasih imamo občutek, da nas prehiteva čas, da nimamo časa za umiritev in da nam obveznosti krojijo naš vsakdan. A vikendi so kljub vsemu odlična priložnost, da se posvetimo svojim najdražjim.

Pozabimo na razmetano kuhinjo, kup neopranega perila in nepomita tla. Vzemimo si čas, da bomo čez nekaj let lahko opazovali slike v naših družinskih albumih, ali pa se spominov le skupaj smehljaje spominjali. 

V tem blog zapisu bomo raziskali 5 aktivnosti, ki ne le spodbujajo družinsko povezanost, ampak tudi omogočajo učenje skozi igro.

1.Ustvarjalno popoldne: Naredite prostor za domišljijo in kreativnost ter soboto preživite v ustvarjalnem duhu. Skupaj z otroki izberite projekt, kot je slikanje, izdelava lutk ali celo skupno ustvarjanje domačega gledališča. Ste že slišali za Kamišibaj? Več o njem si lahko preberete TUKAJ.

Ne samo, da boste spodbujali njihovo umetniško plat, ampak boste tudi okrepili družinske vezi.

V zimskih mesecih se odpravite na sneg in naredite iglu ali najbolj nasmejanega snežaka.

2. Sprehod/pohod: Narava je odličen kraj za povezovanje z družino. Organizirajte pohod v bližnji gozd. Preden se odpravite, se lahko pogovorite, kaj boste na sprehodu opazovali in iskali.

Ideje:
- Poišči 5 modrih stvari,
- Koliko stopinj Celzija je na koncu naše dogovorjene poti?
- Koliko oseb bomo na sprehodu srečali?
- Vsak mora med sprehodom hoditi, teči, hopsati ...
Otroci bodo tako na svežem zraku še bolj uživali in se veselili naslednjega sprehoda. Zaradi sproščenega vzdušja pa lahko tak izlet izkoristite tudi za pogovor z otroki in odpiranje nevsakdanjih tem.

3. Družabne igre: Vzemite si čas za igranje družabnih iger. Igre so odličen način za učenje sodelovanja in hkrati pozitivnega tekmovanja. Med igrami otrok uri strategijsko razmišljanje in rešuje svoje kognitivne konflikte. Izberite igro, ki je primerna za različne starostne skupine, da bo vsak udeleženec lahko užival v igri. Mogoče pa si igro lahko izmisite tudi sami. TUKAJ najdete igro komunikacije in povezovanja. 

4. Skupno kuhanje: Kuhanje je prav zares zakon. Medtem ko vam otrok bere recept, se ne zaveda, da uri bralne veščine. Ko vam v posodo ubije jajce, se ne zaveda, da uri motorične spretnosti. Medtem ko okuša najboljše piškote pa se ne zaveda, da išče nove pridevnike za "okusen" in s tem širi svoj besedni zaklad. Kuharske aktivnosti so odličen način za krepitev družinskih odnosov in učenje novih veščin. Izberite enostaven recept, ki ga lahko izvajajo tudi mlajši otroci. Skupaj pripravite kosilo ali večerjo ter uživajte v okusih. 

5. Družinski izlet: Raziskovanje novega kraja prinaša svežino in odklop po napornem tednu. Obiščite muzeje, parke, zgodovinske znamenitosti ali enostavno raziskujte naravne lepote v naši prelepi državi. Izleti ne le razvijajo radovednost otrok, ampak tudi spodbujajo domišljijo in izkustveno učenje.


Kljub hitremu tempu sodobnega življenja so vikendi dragocen čas za družinsko povezovanje. S pravimi aktivnostmi lahko ustvarite lepe spomine in hkrati spodbujate učenje skozi igro. Ne pozabite na pomembnost kakovostnega časa z otroki, saj so ti trenutki tisti, ki bodo ostali z vami in vašimi najbližjimi za vedno. 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.