Učenje poštevanke po korakih

Učenje poštevanke po korakih

Z učenjem poštevanke pričnemo že proti koncu 2. razreda osnovne šole, a strah in trepet v zvezi z učenjem poštevanke ostajata še dolgo ali celo za vedno.

Sama obožujem matematiko in učence tudi inštruiram. Vedno, ko otrok pride prvič (če je seveda dovolj star), iz predala vzamem igro s poštevanko. Nekateri me pogledajo zaskrbljeno, drugi prestrašeno, nekateri veselo ... A na tak način hitro ugotovim, koliko otrok zna in kakšen odnos ima do matematike. 

Igro zapeljemo na zabaven način in prav nihče ne oddide zaskrbljen ali prestrašen. Prej bi rekla motiviran in z zagonom za učenje. No, igro nadaljujemo tudi na 2., 3. 4. ... srečanju in vsi jo vzljubijo. 

KAKO PA LAHKO POŠTEVANKO UČIMO?
1. Kaj je poštevanka? 
Zapis vsote enakih seštevancev v obliki zmnožka. Na kratko --> 2 + 2 + 2 = 3 · 2
Otroku moramo ozavestiti kaj počne in kaj znak · (krat) sploh pomeni. To lahko počnemo z barvicami, bonbončki, kamni, fižoli ... Teh vaj ni nikoli preveč. 


2. Obrnemo vlogi.
Če smo prej mi otroku zapisali račun in ga je moral ponazoriti s stvarmi, zdaj postavimo stvari mi, otrok pa naj napiše račun. Na začetku naj napišejo tudi s pomočjo seštevanja, kasneje pa le v obliki množenja. 

3. Postavimo predmete v kvadrat. 
Ko učenec razume, kaj množenje sploh je, mu računanje predstavimo še v obliki kvadrata. Koliko vrstic in koliko stolpcev je? 
Na tak način otrok nevede usvaja že pojem ploščine. 



4. Več kot bo vaj, manj "drila" bo potrebnega. 
Nekateri pravijo, da je poštevanka piflarija. Jaz pa pravim, da se jo lahko naučimo tudi tako, da otroku ponudimo neskončno vaj, veliko konkretnih ponazoril, pogovorov ... In lahko bi rekli, da je tudi to dril. Je pa vsekakor bolj zabavno, kot sedenje in učenje na pamet. 

5. V moji spletni trgovini že najdeš predlogo za učenje poštevanke.
Čakajo te števila z večkratniki in plačati z vsako poštevanko. Ker pa imam rada izzive, sem dodala večkratnike do števila 12.
Zakaj bi vedno končali pri 10? He he. 

Predlogo najdeš TUKAJ.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.